Warm weer tips

Iets waar de organisatie geen invloed op heeft, maar wat wel van invloed kan zijn op lopers is het weer. Daarbij speelt ieders voorkeur een grote rol: waar de een graag loopt in wat warmer weer loopt de ander net lekker als het wat kouder is of zelfs regent. Lopen kan, extreme omstandigheden daargelaten, in elk weertype. Wel is het zaak om je goed voor te bereiden en je aan te passen aan die omstandigheden.

Deelname is voor eigen risico is. Sport en loop verstandig.

Het parcours van de Loop door Houten is vooral om te genieten van het hardlopen en van de mooie omgeving. Stel je doelen af op de situatie en de omstandigheden. Loop verstandig en geniet.

Gezondheid
  • Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Doe er zelf dus alles aan om het risico op een blessure of op warmtestuwing zo klein mogelijk te houden. 
  • Heb je een medisch probleem, bespreek dit dan met je (sport)arts. Overleg of lopen (op dit moment) verstandig is, of dat je (tijdelijk) aangepast moet sporten. Zeker als je wilt deelnemen aan een wedstrijd is dit belangrijk!
  • Je hartslag kan tijdens perioden van warm weer tussen de 5 en 15 slagen hoger zijn dan normaal.
Warmtestuwing

Wanneer de warmteafgifte te laag is omdat bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur extreem hoog is en/of de intensiteit van de inspanning hoog is, zal de lichaamstemperatuur hoger oplopen. Dit wordt warmtestuwing genoemd en kan in sommige gevallen dodelijk zijn.

Wees bij hardlopen in warm weer alert op de volgende symptomen van warmtestuwing:

  • merkbare prestatie daling (loopsnelheid)
  • een gevoel dat je je warmte niet kwijt kunt
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • verwardheid en hoofdpijn.

Herken je deze symptomen, stop dan met hardlopen en probeer af te koelen door een plek op te zoeken met schaduw, wind en “koelwater”. Maar pas op met afkoelen! Doe dit niet te koud en niet te snel, dat werkt averechts.

Matig je loopsnelheid, pas je kleding aan en zorg voor voldoende drinken.

Wat kun jij er zelf aan doen?

Maar het allerbelangrijkste is, begrijp de signalen van je lichaam: stop met hardlopen wanneer je voelt dat het niet lekker gaat. Zeker wanneer je het tempo niet kunt volhouden en je voelt dat je duizelig, misselijk en verward wordt.